وزوز گوش چیست؟

وزوز گوش به معنی درک صدایی در سر یا گوش ها بدون وجود هیچگونه منشا خارجی است. افراد مبتلا به وزوز گوش، معمولا آن را به صورت صدای سوت، زنگ، هیس، صدای جیرجیرک یا سماور یا انواع مختلفی از اصوات در گوش و یا سر توصیف می کنند. وزوز بسته به علت ایجاد کننده آن می تواند مداوم ، منقطع و یا ضربان دار باشد. وزوز یکی از شایع ترین نشانه¬هایی است که می تواند با کم شنوایی همراه باشد و تعداد زیادی از بیماران را به کلینیک¬های شنوایی و مراکز درمانی ارجاع دهد.

میزان شیوع وزوز گوش چقدر است؟

گروه بسیار زیادی از مردم جهان مبتلا به وزوز هستند. در یک بررسی مشخص شده است که تقریبا بین ۷۰۰ میلیون تا ۴/۱ ملیارد نفر در جهان از وزوز رنج می برند. از این میان تقریبا ۸۰ درصد هیچ کمکی دریافت نکرده اند و زندگی ۲۵ درصد از آنها کاملا تحت تاثیر وزوز قرار گرفته است و ۴۰ درصد از این جمعیت دچار افسردگی شده اند. از سوی دیگر تعداد افراد مبتلا به وزوز، روز به روز در حال افزایش است زیرا عوامل خطرزای ایجاد وزوز اعم از افزایش سن، کاهش شنوایی، آلاینده های صوتی و مصرف داروهای موثر بر دستگاه عصبی با صنعتی شدن جوامع، افزایشی چشمگیر نشان می دهد. با اینکه شیوع وزوز با افزایش سن افراد، افزایش می یابد ولی وزوز مزمن می تواند در هر سنی رخ دهد.

مشکلات همراه وزوز کدامند؟

افراد دچار وزوز اغلب با مشکلات فراوانی روبرو هستند، به طوری که در حدود بیست درصد از افراد دچار وزوز، کیفیت زندگی و فعالیت روزمره آنها کاملا دستخوش تغییر شده و تاثیراتی چون اختلال در تمرکز، ممانعت درانجام وظایف روزانه، اضطراب، انزوا و استرس، احساس عدم امنیت، تزلزل و افسردگی مشاهده می شود. وزوز می تواند فعالیت های روزمره، عملکردهای جسمی و روحی، تمرکز و کلا زندگی فرد مبتلا را متاثر سازد البته این آزاردهندگی کاملا وابسته به شخصیت و روحیات فرد بوده و از فردی به فرد دیگر بسیار متفاوت است. نکته قابل توجه این است که میزان آزاردهندگی وزوز که همیشه با استرس همراه است، ارتباط مستقیمی با شدت، بلندی، زمان شروع وزوز و حتی میزان افسردگی در فرد ندارد.

وزوز گوش

انواع وزوز گوش کدامند؟

به طور کلی طبقه بندی درست و صحیح وزوز گوش، با بررسی دقیق علایم آن و توسط متخصص گوش و حلق و بینی یا متخصص شنوایی شناسی صورت می گیرد. طبقه¬بندی وزوز می تواند بر اساس مشخصات متفاوت آن، مثل نشانه¬شناسی (زیر و بمی، تونال، نویز پهنه کوتاه یا پهنه وسیع)، محل ضایعه (گوش میانی، حلزون، مرکزی)، شدت وزوز گوش، قابل تحمل بودن وزوز گوش(جبران شده، غیر قابل تحمل) و مدت زمان ابتلا به وزوز گوش (حاد و مزمن) انجام شود. هر طبقه¬بندی که بتواند خط مشی و راهنمای خوبی برای انتخاب درمان یا قضاوت در مورد پیش آگهی اختلال یا بیماری را ارایه دهد، مفید تلقی می شود. هیچ کدام از طبقه بندی¬ها تاکنون نتوانسته به خوبی پاسخی برای همه سوالات موجود باشد. با این حال، طبقه بندی بر اساس فیزیولوژی و علت آسیب تا حدودی جامع تر بوده است.
از نظر بالینی، وزوز به دو دسته کلی وزوز آبجکتیو (عینی) و وزوز سابجکتیو (ذهنی) تقسیم میشود. گروه اول یا وزوز های آبجکتیو(عینی)، وزوزهایی هستند که علاوه بر فرد مبتلا ممکن است توسط دیگران هم شنیده شود اما درصد کمی از افراد مبتلا به وزوز، جزء این گروه طبقه بندی می شوند. این صداها ناشی از اصوات بدنی بوده و یک صدای واقعی هستند. منشا آن معمولا عروقی، عضلانی، اسکلتی، تنفسی است و یا در مفصل گیجگاهی فکی قرار دارد. به عنوان مثال وزوز ضربانی همزمان با ضربان قلب اتفاق می افتد که در معاینه پزشکی قابل شناسایی است و مراجعه به متخصص گوش در این افراد بسیار اهمیت دارد. اگر مشکل با مداخله پزشکی یا جراحی حل نشد، در درجه بعد شنوایی شناس می تواند خدمات بالینی در جهت توانبخشی وزوز ارایه کند. اما درصد بسیار زیادی از مبتلایان به وزوز، جزء گروه دوم یا وزوز های سابجکتیو (ذهنی) هستند که وزوزشان منشاء صوتی و بدنی نداشته و فقط توسط خود فرد مبتلا شنیده می شود. در این گروه، علت وزوز معمولا ناشناخته است و در بیشتر موارد وزوز همراه با کاهش شنوایی می باشد، لذا مراجعه به شنوایی شناس در این افراد در درجه اول اهمیت قرار دارد.


مقاله مرتبط : انواع وزوز گوش


علت ایجاد وزوز گوش چیست؟

به غیر از مواردی که مشکلی در مسیر انتقال صدا به گوش داخلی وجود داشته باشد، ما نمی توانیم علت خاصی برای وزوز مشخص کنیم. ضربه به سر، داروهایی مثل آسپرین، کم خونی، فشارخون بالا، عفونت ها، استرس، جرم گوش، تومورها، قرارگیری در معرض صداهای بلند و کم شنوایی (انواع پیرگوش ها) از رایج ترین علت های وزوز گوش هستند. هرآنچه که باعث ایجاد کم شنوایی میشود می تواند وزوز را هم شروع کند. منشا وزوز می تواند هرجایی در سیستم عصبی شنوایی باشد. حلزون گوش وقتی توسط مواجهه با صدای بلند یا سایر عوامل آسیب می بیند وزوز ایجاد می شود. اما از آنجا که در بعضی بیماران که تحت جراحی قرار گرفتند و عصب شنوایی آنها قطع شده است همچنان وزوز باقی مانده است، می توان به این نتیجه رسید که وزوز منشا عصبی مرکزی دارد. در واقع، شبکه های مرکزی سیستم شنوایی در ایجاد و حفظ وزوز گوش نقش دارند. این سازوکار شبیه زمانی است که فردی که قطع عضو شده است در عضو قطع شده احساس درد می کند. به دلیل همین شباهت در سازوکار عصبی است که استراتژیهای مدیریت درد از جمله درمان رفتاری شناختی در وزوز نیز به کار گرفته میشود.


مقاله مرتبط : فیلم کامل معرفی و بررسی وزوز گوش


اگر وزوز گوش را تجربه می کنید چه اقدامی باید کرد؟

وقتی مبتلا به وزوز هستید قبل از هر چیز باید به پزشک متخصص گوش و حلق و بینی و یا یک شنوایی شناس مراجعه کنید. اگر وزوز شما جزء دسته ای باشد که دارو درمانی و یا جراحی کمک کننده است، پزشک متخصص مراحل بعدی را به عهده خواهد گرفت و اگر وزوز شما جزء دسته دوم باشد وارد پروسه درمانی مدیریت وزوز گوش میشوید که یک شنوایی شناس متبحر میتواند به شما کمک کند تا بتوانید به شرایط عادی زندگی برگردید.

چرا تشخیص وزوز در مراحل اولیه شروع آن اهمیت دارد؟

هر چه از زمان ایجاد وزوز بگذرد تغییرات ساختاری جدیدی در مغز ایجاد می گرددکه باعث پایدار شدن وزوز می شود که معمولا از نظر بالینی به آن وزوز مزمن گفته می شود. درحقیقت وزوز مزمن بیش از زمان مشخصی بطول انجامیده و با روش های موجود قابل بهبود نبوده و یا اصلا مورد درمان قرار نگرفته است. تشخیص اولیه وزوز حیاتی است زیرا در بسیاری از موارد، علائم وزوز حاد، درمان نشده باقی می مانند و با باقی ماندن علائم بیش از 3 ماه، وزوز حالت مزمن پیدا می کند. در وزوز ذهنی مزمن، هیچ درمان معتبری که بتواند علائم را کامل از بین ببرد وجود ندارد. از این رو افراد مبتلا به وزوز گوش بهتر است هر چه سریعتر برای مدیریت و توانبخشی وزوز گوش خود اقدام کنند. درمان افراد مبتلا به وزوز گوش که با تأخیر مراجعه کرده اند نسبت به بیمارانی که از ابتدای وزوز گوش خود به دنبال مراقبت های پزشکی بوده اند، پیچیده تر می شود.

ارزیابی های شنوایی شناسی در وزوز شامل چه مواردی است؟

احتمال دارد که متخصصین مختلف از جمله متخصصین گوش و حلق و بینی، مغز و اعصاب، داخلی، فک و صورت یا روانپزشک پس از بررسیهای لازم و انجام اقدامات ضروری برای فرد مبتلا به وزوز( از جمله چکاب کلی فرد با آزمایشات سرولوژی، سی تی اسکن، رادیولوژی و MRI)، او را جهت دریافت اقدامات تخصصی لازم به شنوایی شناس ارجاع دهند. یک شنوایی شناس برای ارزیابی جامع شنوایی ویژگی های وزوز فرد، آزمایشات زیر را در کلینیک تخصصی وزوز برای فرد انجام می دهد:
الف- ارزیابی های جامع شنوایی شناسی ( شامل تاریخچه گیری، سنجش شنوایی، ارزیابی کارکرد گوش میانی و تعیین درصد تشخیص گفتار و تعیین آستانه ناراحت شنیداری ) جهت تعیین وجود کاهش شنوایی، میزان و نوع آن و بررسی احتمال وجود بیش شنوایی یا حساسیت بیش از حد به صداهای بلند
ب- ارزیابی های وزوز (تعیین میزان بلندی و زیر وبمی وزوز و تعیین میزان پوشش پذیر بودن وزوز). ارزیابی وزوز با اهداف زیر انجام می شود: تعیین نوع و روش صدادرمانی، انتخاب صدای مناسب برای درمان وزوز از طریق صدا درمانی، بررسی و پیش بینی میزان کارایی صدا درمانی از طریق تعیین میزان احتمال پوشش پذیر بودن وزوز و یا حتی مهار وزوز و کمک به مشاوره بیماران در توانبخشی وزوز
ج- بررسی میزان آزاردهندگی وزوز و علائم همراه وزوز با استفاده از پرسشنامه های مختلف

برنامه درمان وزوز گوش بر چه اساسی طراحی می شود؟

بعد از انجام ارزیابی های جامع شنوایی و وزوز، باید بر اساس نتایج این ارزیابی ها برنامه درمانی مناسب انتخاب شود. باید دقت شود که تنها افراد دارای وزوز های دائمی مزمن وارد این برنامه درمانی میشوند. نکات و سوالات مهمی که در تعیین مسیر صحیح درمان، مهم و اساسی هستند شامل موارد زیر می باشند:
الف) آیا فرد مبتلا به وزوز، بیش شنوایی نیز دارد یا خیر؟
اگر بیمار مبتلا به وزوز، دارای بیش شنوایی نیز باشد، قبل از برنامه درمانی وزوز باید بیش شنوایی بیمار بررسی و مدیریت شود. همزمان و یا به موازات برنامه درمانی بیش شنوایی، بیمار می تواند وارد برنامه درمانی وزوز نیز شود.
ب) آیا بیمار دارای کم شنوایی است؟
بررسی وجود کم شنوایی، مهمترین سوال در تدوین برنامه درمانی است. اگر وزوز با کم شنوایی قابل تقویت همراه باشد، مهمترین بخش مدیریت درمانی وزوز گوش، استفاده از سمعک است که باید در همه برنامه های درمانی قرار بگیرد. استفاده از سمعک و برنامه های صدادرمانی می تواند همزمان باشد و یا استفاده از صدادرمانی مدتی بعد از استفاده از سمعک صورت گیرد. اگر بیمار کم شنوایی نداشته باشد، تجویز سمعک از برنامه درمانی وی خارج میشود. بیمار مبتلا به وزوز دارای کم شنوایی می تواند علاوه بر سمعک، از برنامه های خاص صدا درمانی نیز بهره مند شود.
ج) آیا بیمار از وزوز آزاردهنده رنج می برد؟
اگر بیمار مبتلا به وزوز مزمن آزاردهنده باشد، وجود یک برنامه روانشناختی لازم و ضروری است. برنامه های درمانی روانشناختی مناسب برای وزوز عبارتند از : درمان رفتاری شناختی، ذهن آگاهی و پذیرش. در این مرحله تکنیک های خاص آرام سازی، غلبه بر مشکلات خواب و افزایش تمرکز و توجه نیز گنجانده می شود. اگر بیمار مبتلا به وزوز آزاردهنده مزمن نباشد درمانهای روانشناختی ویژه از برنامه مدیریت وزوز وی حذف خواهند شد.
د) آیا وزوز گوش بیمار پوشش پذیر است؟
با استفاده از ارزیابی های وزوز می توان پوشش پذیر بودن وزوز را تعیین نمود. اگر وزوز بیمار کاملا پوشش پذیر باشد، می توان امیدوار بود که با استفاده از صدادرمانی، وزوز بیمار پوشش یابد و حتی در بلند مدت مهار یا حذف شود. اگر وزوز بیمار پوشش پذیری نسبی داشته باشد، صدادرمانی میتواند یکی از برنامه های درمانی باشد. در صورتیکه وزوز بیمار پوشش پذیر نباشد و یا در اثر ارائه نویز پوششی بیشتر شود، استفاده از صدادرمانی توصیه نمیشود. لازم به ذکر است که برخی از انواع صدادرمانی ها تنها با هدف پوشش پذیری وزوز نیستند، بنابراین صدادرمانی هایی با هدف آرام سازی و ریلکسیشن و حتی تعدیل عصبی میتوانند در تمامی برنامه مدیریت وزوز گوش گنجانده شوند.


مقاله مرتبط : چگونه تغییر سبک زندگی می تواند باعث کاهش شدت وزوز گوش شود؟


آیا وزوز قابل درمان است؟

روند درمان وزوز کاملا وابسته به نوع و منشا ایجاد وزوز است. در این مقوله، وزوزها به دو دسته کلی تقسیم می شوند. وزوز هایی که می توانند توسط درمان های دارویی و یا جراحی تحت بررسی قرار گیرند و در مواردی قابل درمان هستند. اما اکثرا وزوز درمان دارویی و یا جراحی نداشته و باید وارد فرایند مدیریت شنوایی شناسانه وزوز گوش شوند. در این گروه روش های درمانی قرار دارند که هدفشان قطع وزوز نیست بلکه مدیریت وزوز از طریق تغییر نگرش فرد و یا استفاده از تکنیک هایی است که وزوز فرد را برایش قابل تحمل سازند. بنابراین برای هر نوع وزوزی میتوان اقدامات درمانی را بکار برد ولی باید هدف درمان را بهتر کردن زندگی افراد مبتلا به وزوز در نظر گرفت نه قطع کامل وزوز، هر چند که در مواردی به این هدف نیز نائل میشویم.

آیا همه مبتلایان به وزوز نیاز به درمان دارند؟

آمارها نشان می دهد که حدود 80 درصد از مبتلایان به دلیل آنکه اختلال خاصی در زندگی خود احساس نمیکنند به دنبال خدمات و درمان بالینی نیستند اما 20 درصد باقی مانده نیازمند ارائه خدمات خاص بالینی هستند زیرا وزوز، کیفیت زندگی آنها را بسیار مختل کرده و باعث اختلالاتی چون ایجاد استرس و اضطراب، کاهش توجه و تمرکز و اختلال در خواب شده است. اکثر افراد دچار وزوز تقریبا خودشان را با وزوز وفق می دهند و کمتر به دنبال دریافت خدمات و کمک¬های تخصصی می¬باشند. اما در گروه کمی از بیماران که وزوز شدید است، مشکلات احساسی و روانی در حد بالایی گزارش می شود که بر کیفیت زندگی فردی و اجتماعی افراد بسیار تاثیرگذار است. حتی گروه اول هم که دنبال خدمات توانبخشی و بالینی جهت کاهش آزاردهندگی وزوز نیستند هم به نظر می رسد که حداقل به دلیل احتمال بسیار زیاد همراهی کاهش شنوایی با وزوز باید تحت ارزیابیهای اولیه شنوایی و وزوز قرار گیرند. متاسفانه در حال حاضر بیماران مبتلا به وزوز در ایران بسیار سر در گم هستند و خدمات مناسب در این خصوص به بیماران عرضه نمی شود.

موثرترین و معتبرترین روش های درمان وزوز گوش کدامند؟

موثرترین درمان برای وزوز گوش، حذف علت آن است ولی چون متاسفانه در اکثر موارد به طور مشخص نمی توان علت آن را تعیین نمود، نمی توان تنها یک پروسه ی پزشکی را برای درمان و توانبخشی وزوز گوش مشخص کرد. علی رغم اینکه تصور همگان بر این است که وزوز گوش درمان پذیر نیست، یافته ها و پیشرفت هایی که در این زمینه انجام شده حاکی از آن است که با روش هایی که امروزه برای توانبخشی وزوز گوش پیشنهاد شده است می توان تا حد بسیار زیادی این افراد را از این صدای آزار دهنده و تاثیرات آن رهایی بخشید. روش های تخصصی که شواهد علمی از اثربخشی آنها در مدیریت وزوز حمایت می کنند و در اکثر کشورها مورد پذیرش و استفاده قرار گرفته اند شامل مشاوره تخصصی وزوز (بر اساس تکنیک پذیرش/ACT و درمان شناختی-رفتاری/CBT)، بازآموزی وزوز (روش TRT) و انواع روش های صدادرمانی می باشد. مشاوره مهمترین مولفه در مدیریت وزوز گوش است. در مشاوره تخصصی وزوز، شنوایی شناس در نقش مشاور به فردی که دارای وزوز گوش آزاردهنده می باشد کمک می کند که بخوبی با وزوز خود آشنا شود و پیامدهایی را که برایش ایجاد کرده را ببیند و راه هایی را پیش روی فرد قرار می دهد که بتواند به راحتی با وجود وزوز در گوش هایش کنار بیاید و از میزان آزاردهندگی آن کاهش یابد و فرد دارای وزوز بتواند به زندگی عادی و روزمره خود بازگردد . اساساً ، هدف از درمان وزوز گوش، کاهش تأثیر منفی این وضعیت بر زندگی بیمار است. برای تسهیل این امر، مشاوره به افراد در درک وزوز گوش به آنها کمک نموده و می توانند سطح اضطراب آنها را بسیار کاهش دهد. ارائه آموزش به این دسته از افراد کمک می کند تا بدانند وزوز گوش آنها چیست و می تواند میزان درک و نحوه واکنش آنها را نسبت به وزوز گوش بسیار تغییر دهد.

در مشاوره تخصصی وزوز چه مواردی آموزش داده می شود؟

مداخلات مشاوره ای بسته به نیاز بیمار و برنامه درمانی طرح شده برای حل مشکلات همراه وزوز در فرد می تواند از ارائه ساده اطلاعات یا برگزاری جلسات آموزشی تا آموزش فنون آرام سازی یا كنترل توجه و یا بهداشت خواب باشد. در برخی برنامه های درمانی، لازم است اطلاعات و آگاهی فرد از وزوز را بالا ببریم. در برخی برنامه ها ممکن است بسته به نیاز بیمار هر یک از مهارت های کنترل توجه از روی وزوز، مهارت تطبیق و عادت کردن به صدای وزوز، اصلاح بهداشت خواب و استراتژی های خود مدیریتی آموزش داده شوند. پیامدهای منفی وزوز گوش ممکن است شامل حالات احساسی مانند افسردگی، عصبانیت و اضطراب باشد که منجر به اختلال در خواب، مشکلات تمرکز و تداخل در فعالیت های شخصی و اجتماعی شود. بر این اساس، هدف از درمان های روانشناختی کاهش تأثیر منفی وزوز گوش است و اغلب از طریق استفاده از درمان شناختی رفتاری (CBT) صورت می گیرد. CBT تلاش می کند تا الگوهای فکری منفی و مشکلات رفتاری متعاقب وزوز گوش را برطرف کند. مشخص شده که رویکرد درمانی CBT در کاهش اثرات منفی وزوز گوش (به عنوان مثال ، اضطراب و آزردگی ناشی از وزوز گوش) از طریق بازسازی شناختی و اصلاح رفتار مؤثر است.


مقاله مرتبط :نقش طب سنتی و داروهای گیاهی در درمان وزوز گوش


برای دریافت مشاوره تخصصی وزوز باید به کجا مراجعه کرد؟

شنوایی شناسان با آگاهی کامل از علامت وزوز گوش و عوارض مختلف آن و با شناخت از اینکه مشاوره جزء بسیار مهم از هر نوع درمان توانبخشی برای این بیماران می باشد، بخوبی در کنار روانشناسان و روانپزشکان می توانند از عهده این مهم برآیند. شنوایی شناس آموزش دیده و دارای مهارت کافی در زمینه وزوز، در کلینیک شنوایی شناسی و ارزیابی وزوز می تواند این خدمات را ارائه کند.

سایر روش های مکمل برای درمان وزوز گوش کدامند؟

به مجموعه روش هایی که به درمان غیر اختصاصی یک اختلال و بهبود وضعیت و سلامت کلی فرد می پردازند، درمان های مکمل گفته می شود. به عبارتی این روش ها شامل مجموعه درمان هایی می شوند که در حیطه روش های مرسوم پزشکی مدرن قرار نمی‌گیرند و با تأثیر بر کل بدن به درمان بیماری می‌پردازند. استفاده از این روش ها در بین مردم بسیار رایج است. در مورد درمان وزوز گوش نیز به دلایل متعددی، بسیاری از مبتلایان وزوز به این درمان ها روی می آورند. از جمله این دلایل می توان به اثر بخشی ضعیف پزشکی مرسوم در درمان وزوز، نارضایتی از داروها در درمان مشکلات مزمن از جمله وزوز گوش، عوارض جانبی دارو، نقش فعال فرد در روند درمان و سرگرم کننده و امیدوارکننده بودن این درمان ها اشاره کرد. روش های مکمل در درمان وزوز گوش بسیار متنوع هستند و گرچه ممکن است در برخی مبتلایان سودمند باشند ولی شواهد علمی کمی در حمایت از اثربخشی طولانی مدت و قطعی آنها در تمامی افراد وجود دارد. از جمله روش های مکمل درمان وزوز گوش می توان به روش های زیر اشاره کرد: نوروفیدبک، طب سوزنی، هومیوپاتی، رژیم غذایی، مکمل‌های خوراکی و ویتامین ها، داروهای گیاهی و طب سنتی، انواع روش های ریلکسیشن، هیپنوتیزم، استئوپاتی، لیزر درمانی، شمع گوش، تحریک مغناطیسی، تحریک الکتریکی، ارتعاش درمانی، تحریک عصب واگ و زالو درمانی و… .

استفاده از روش های مکمل در درمان وزوز: بله یا خیر؟

با اینکه روش های مکمل درمان وزوز ممکن است وزوز را کاملا قطع نکند، اما بسیاری از گزینه های درمانی که در طب مکمل وجود دارند کمک می کنند وزوز قابل مدیریت شود. در واقع درمان های مکمل بیماران را از نا امیدی نجات می دهند زیرا یک دریچه جدید به روی فرد باز می کنند که به رهایی از علائم غیر قابل تحمل وزوز کمک می کند. این درمان ها بیشتر برای جنبه های غیر شنیداری وزوز و اختلالات عملکردی همراه وزوز که در پزشکی مرسوم و مدرن کمتر به آنها پرداخته می شود موثر هستند. اما مهم است بدانید این روش ها برای همه افراد مناسب نیستند. افرادی که :

1- کاندید روش های تخصصی و مورد تأیید مدیریت وزوز نیستند.

2-به روش های تخصصی و مورد تأیید مدیریت وزوز پاسخ خوبی نداده اند.

3- علائم غیر شنیداری برجسته ای دارند ، ممکن است از روش های مکمل درمان وزوز سود ببرند. قبل از شروع این مداخلات مهم است که شواهد علمی موجود در مورد اثربخشی آنها و ضررهای احتمالی آنها را درنظر داشته باشید و تنها زمانی اقدام به درمان کنید که ارزیابی کامل توسط متخصص گوش و حلق و بینی و شنوایی شناس انجام شده باشد و هیچ عامل تهدید کننده سلامتی یافت نشده باشد.
با اینکه مجلات علمی معتبر دنیا از روش های مکمل در درمان وزوز حمایت نمی کنند، اما می توانند بعد از روش های تخصصی درمان وزوز یا در کنار آنها انجام شوند. مثلا تغییر رژیم غذایی، آگاهی از عوامل تشدید کننده وزوز و حذف آنها یا مصرف مکمل های خوراکی در کنار مشاوره تخصصی وزوز می تواند کمک کننده باشد. صرف نظر از وجود یک مشکل مزمن مانند وزوز گوش، ارتقای سلامت کلی فرد همواره توصیه میشود. روش های مکمل درمان وزوز گوش عملکرد کلی تمام بدن را بهبود می بخشند ولی اثبات اثربخشی آنها هنوز به مطالعات کنترل شده بیشتری نیاز دارد.

مقالات مرتبط 

راهنمای خرید سمعک اتیکن 

سمعک در کم شنوایی یک طرفه

خرید سمعک زیمنس 

مزایای استفاده از دو سمعک

دریافت مشاوره رایگان شنوایی سنجی