آزمون OAE یا گسیل های صوتی گوش چیست؟

OAE ، گسیل هایی درون کانال گوش هستند که از عوجاجات درون حلزون یا به صورت خودبخودی یا در پاسخ به تحریک صوتی تولید می شوند. این گسیل های حلزونی، اصواتی زیر حد شنیدن (با شدت پایین) هستند و می توانند از کانال گوش خارجی با استفاده از میکروفون های حساس دارای نویز پایین ثبت گردند. به لحاظ بالینی، آزمون OAE خط اول ارزیابی برای بیماری های شنوایی است و به صورت کامل در غربالگری شنوایی نوزادان مفید نشان داده شده است. ثبت OAE از طریق پروب در کانال گوش انجام می شود که به صورت عمقی درون کانال گوش قرار داده می شود. پروب دارای یک منبع صوتی (یک گوشی) و یک میکروفون است که در هنگام قرار گرفتن در کانال گوش، آن را مسدود می کند. محرکات صوتی از طریق پروب به گوش ارائه می شوند و فشارصوتی کانال گوش در طی زمان اندازه گیری می شود. سیل شدن خوب پروب در کانال گوش، امکان ثبت هرگونه حرکت نوسانی پرده گوش و بدین وسیله جمع آوری OAE را به حداکثر می رساند.

غربالگری شنوایی نوزادان

گسیل های صوتی گوش یا OAE از کجا منشأ می گیرند؟

گسیل های صوتی گوش یا OAE نشانه های واضحی از واکنش حلزون گوش نسبت به صدا و فعالیت فرایندهای فعال حلزونی می باشد که به نظر می رسد برای حساسیت شنوایی طبیعی و تمایز فرکانسی حیاتی هستند. OAE ها منعکس کننده مکانیسم های فعالی در حلزون هستند که تحت عنوان”تقویت کننده حلزونی” شناخته می شوند. تقویت کننده حلزونی برای حساسیت بالای شنوایی و شنیدن اصوات ضعیف ضروری است. OAE ها محصول و فرآورده جانبی این تقویت کننده حلزونی می باشند. سلول های مویی خارجی در حلزون مسئول این تقویت کننده حلزونی هستند. بنابراین اینکه سلول های مویی خارجی در تولید OAE نقش دارند به صورت وسیعی مورد پذیرش قرار گرفته است. برای مثال وقتی سلول های مویی خارجی از بین می روند یا به صورت انتخابی آسیب می بینند، نه تنها حساسیت شنوایی آسیب می بیند، بلکه هیچگونه OAE هم وجود نخواهد داشت. OAE ها مستقل از فعالیت عصب شنوایی (عصب هشتم مغزی) هستند و در آزمایشات مشخص شده است که علی رغم نبود پاسخ عصب شنوایی، پاسخ OAE قابل اندازه گیری می باشد.

 


مقاله مرتبط : مشاوره خرید سمعک


آزمون OAE چه مزایایی دارد؟

انواع مختلف آزمون OAE چندین مزیت عمده نسبت به دیگر آزمایشات مرسوم شنوایی دارد. ابتدا اینکه این آزمون آبجکتیو است یعنی نیاز به هیچگونه همکاری یا پاسخ رفتاری از سوی بیمار نمی باشد. دوم آنکه کارآمد بوده و می تواند ظرف چند دقیقه انجام شود. سوم اینکه آزمون OAE غیر تهاجمی است. ارائه سیگنال صوتی و کشف پاسخ OAE نسبت به وضعیت کلی عملکرد حلزونی بسیار حساس است و در آزمایش تعیین محل ضایعه برای تمایز کم شنوایی حسی از عصبی مفید است.

غربالگری شنوایی نوزادان

آزمون OAE از چه عواملی متأثر می شود؟

بیماری های گوش میانی یا وجود جرم در کانال گوش، بر OAE اثر می گذارد و می تواند از کشف آنها جلوگیری کند. کم شنوایی های بیشتر از حد ملایم نیز باعث عدم ثبت پاسخ OAE می شوند. پاسخ OAE نسبت به عوامل مضر مثل داروهای سمی برای گوش (اتوتوکسیک)، نویز شدید و کمبود اکسیژن (هایپوکسی) آسیب پذیر هستند که نشان دهنده اثر این عوامل بر کل حلزون و بخصوص بر سلول های مویی خارجی است.

 


مقاله مرتبط : قیمت سمعک


آزمون OAE چه کاربردهای بالینی دارد؟

آزمون OAE اکنون یک بخش ارزشمند و جزء روش های آزمایشی جدید برای تعیین محل آسیب شنوایی می باشد. کاربردهای بالینی آزمون OAE در ارزیابی عملکرد حلزونی، غربالگری شنوایی نوزادان و پیگیری تغییرات در عملکرد حلزونی متمرکز هستند. OAE عموما در گوش های دارای کم شنوایی جزئی یا کامل وجود ندارد. در کل، OAE نسبت به پاتولوژی حلزونی حساس است. OAE بصورت روز افزون به عنوان آزمایش غربالگری شنوایی نوزادان و تعیین محل ضایعه در کم شنوایی ها مورد استفاده قرار می گیرد. برای مثال از آزمون OAE برای کشف ناهنجاری دهلیزی مرتبط با تومور عصب هشتم و برای کشف ناهنجاری دهلیزی همراه مننژیت استفاده شده است.
آزمون OAE برای غربالگری شنوایی در افراد سخت آزمون مانند نوزادان و کودکانی که نمی توانند به آزمایشگر شنوایی پاسخ دهند، خیلی مناسب است. به دلیل قابلیت حمل دستگاه OAE، کارخانجات و بخش صنعتی، مدارس، بیمارستان ها و زایشگاه ها از آزمون OAE برای غربالگری شنوایی استفاده می کنند. همچنین آزمون OAE می تواند در پیگیری کاهش شنوایی اتوتوکسیتی، جراحی گوش میانی و کم شنوایی ناشی از نویز مفید باشد. در مواردی که خطر درگیری عصبی یا نورولوژیک وجود دارد( برای مثال بعد از زردی شدید در نوزادان)، تأیید عملکرد شنوایی باید با ارزیابی های تکمیلی شنوایی و آزمون های الکتروفیزیولوژیک شنوایی ( مانند آزمون ABR) انجام شود. در کل، نوزادان مبتلا به عوامل خطر کم شنوایی باید هر دو آزمایش شنوایی OAE و ABR را انجام دهند.

مقالات مرتبط 

راهنمای خرید سمعک اتیکن 

سمعک در کم شنوایی یک طرفه

خرید سمعک زیمنس 

مزایای استفاده از دو سمعک

دریافت مشاوره رایگان شنوایی سنجی