انتخاب نوع سمعک در کودکان

ممکن است ظاهر و اندازه سمعک برای کودکانی که در سنین نوجوانی هستند و یا برای والدین کودکان با هر دوره سنی مهم باشد. اگرچه بعضی ها سمعک هایی را انتخاب می کنند که رنگ های بسیار روشن و کودکانه ای دارند و بعضی دیگر سمعک هایی را انتخاب می کنند که از دید دیگران بسیار پنهان است. وقتی سمعک بر روی گوش نوزادان قرار داده می شود حتی یک سمعکی که اندازه آن در حد متوسط است، بر روی گوش بسیار کوچک آنها خیلی بزرگ به نظر می رسد. والدین بالاخره درباره اندازه و نوع سمعک کودک کم سن و سال تصمیم نهایی را خواهند گرفت. ابتدا، لازم است که آنها از عواقب جدی ناشی از انتخاب خود در هنگامی که سمعکی با ویژگیهای تخصصی و الکتروآکوستیکی نامطلوب انتخاب می کنند اطلاع یابند و از آنها باخبر شوند. برای مثال باید درباره ارتباط قوی بین دریافت سیگنال کافی در طول چند سال اول زندگی و رشد خوب گفتار و زبان، به والدین کودک گوشزد کرد. تقریبا برای تمامی کودکان دچار کم شنوایی، سمعک پشت گوشی تجویز می گردد. در مواردی که کودک ناتوانی های دیگری دارد و نیاز است که از سر کودک پشتیبانی و حمایت به عمل آید و این حمایت باعث اختلال در صدا، آسیب به سمعک و سوت زدن سمعک شود، سمعک جیبی نسبت به سمعک پشت گوشی ارجحیت دارد.

تجویز سمعک داخل گوشی برای کودکان

قرار دادن سمعک داخل گوشی در گوش کوچک و ظریف کودکان راحت نیست

گوش کودکان در سال های اول زندگی خیلی سریع رشد می کنند و سپس با گذشت زمان، به آرامی رشد می کنند. اگر یک سمعک داخل گوشی در  در اوایل کودکی تهیه شود، با رشد گوش باید پوسته آن را بارها تعویض کرد. البته در سمعک های پشت گوشی نیز نیاز به تعویض قالب سمعک می باشد ولی هزینه تعویض پوسته سمعک داخل گوشی بسیار گران تر از تعویض قالب گوش است. رشد گوش تا سن 8 الی 10 سالگی طول می کشد و در این سن سایز آن ثابت می شود. از این سن به بعد می توان سمعک داخل گوشی تجویز نمود.

در اکثر موارد، کم شنوایی کودکان از نوع مادرزادی و میزان آن در حد شدید و عمیق است. سمعک های داخل گوشی قدرت کافی برای پوشش این میزان کم شنوایی را ندارند. سمعک های پشت گوشی به دلیل عدم محدودیت اندازه سمعک، می توانند با قدرت پاور، سوپر پاور یا اولترا پاور تجویز شوند.

مقاله مرتبط : تاثیر کم شنوایی در کودکان

تمامی کودکان کم شنوا، در بسیاری از شرایط می توانند از استفاده دستگاه FM یا دستگاه بی سیمی، سودمند و بهره مند شوند. بعضی از سمعک های داخل گوشی، سوکت مخصوص ورودی صوتی، گیرنده بی سیم یا حتی تله کویل ندارند. این نقص باعث می شود تا نتوان بطور همزمان مزیت بالا بودن نسبت سیگنال به نویز ناشی از دستگاه بی سیم را در کنار تقویت سمعک داشت.

در هنگام استفاده از سمعک داخل گوشی، خطرات کوچکی وجود دارد. از آنجا که پوسته سمعک لایه نازکی از پلاستیک سخت است، شکستن سمعک درون گوش باعث می شود تا لبه های تیز شکستگی موجب زخمی شدن دیواره مجرای گوش گردد. چنین شکستگی در اثر ضربه به گوش ممکن است برای هر فردی با هر سنی رخ دهد، اما با توجه به طرز رفتار کودکان چنین اتفاقی برای آنها بیشتر رخ خواهد داد. همچنین احتمال زیادی وجود دارد که کودک سمعک داخل گوشی را ببلعد.

برای آموزگار یا والدین سخت است که از روی ظاهر سمعک داخل گوشی بفهمد که آن روشن است یا خاموش ولی در سمعک های پشت گوشی مخصوص کودکان، نشانگری روی سمعک تعبیه شده است که سایرین را از روشن بودن سمعک مطلع می سازد.

ملاحظات تنظیم سمعک در کودکان

در کودکان، بویژه نوزادان، به دلیل کوچک بودن مجرای گوش و مسائل آکوستیکی مرتبط با آن، نیازهای تقویتی نسبت به بزرگسالان با همان میزان افت شنوایی، متفاوت است. به همین دلیل متخصص شنوایی هنگام تنظیم سمعک در کودکان، باید نکاتی را مدنظر قرار دهد از جمله:

قالب گوش: در کودکان معمولا از قالب های نرم استفاده می شود. احتمال ناراحت شدن کودک و سوت زدن سمعک در قالب های نرم بسیار کم است. از طرفی نگرانی هایی که برای پوسته سمعک های داخل گوشی وجود دارد (مانند شکستگی آن و آسیب به مجرای گوش)، در مورد ایمنی قالب های سخت سمعک های پشت گوشی نیز وجود دارد. مواد نرم خیلی سریع و با گذشت زمان کیفیت خود را از دست می دهند و از بین می روند، اما چنین مسئله ای برای کودکان کم سن وسال آنچنان حاد و مهم نیست زیرا در اثر رشد و بزرگ شدن گوش، قالب گوش کودکان زود به زود تعویض می گردد. بطور خلاصه برای قالب گوش می توان از مواد نرم یا سخت استفاده کرد، اما برای کودکان کم سن و سال تر، مزایای مواد نرم تقریبا همیشه به معایب آن می چربد.

تجویز سمعک دارای امکانات جانبی: برای اینکه  در شرایط نویزی یا دارای اکو، حداکثر اطلاعات در اختیار کودک قرار گیرد، کودک ممکن است نیاز به دستگاه بی سیمی درون سمعک و یا با امکان اتصال به سمعک او داشته باشد. به همین علت لازم است که سمعک دارای رابط ورودی مستقیم صوتی، تله کویل (برای استفاده با حلقه گردنی) یا گیرنده بی سیمی تعبیه شده درون سمعک باشد.

توانایی شناسایی گفتار و نیازهای تقویت در کودکان: وقتی بزرگسالان گفتار را می شنوند از دانش زبانی خود استفاده می کنند و صداهایی که ضعیف هستند را پر می کنند. چنین امری آنقدر طبیعی رخ میدهد که بطور ناخودآگاه انجام می شود. کودکی که هنوز مشغول فراگیری زبان است کمتر می تواند اطلاعات از دست داده را پر کند. حتی نوزادان با شنوایی هنجار برای اینکه بتوانند هجاهای گفتار را با همان صحتی تمایز دهند که افراد بزرگسال تمایز می دهند نیاز به این دارند که سطح شدت صداها به اندازه 26 دسی بل بیشتر از بزرگسالان شود.

بنابراین هنگام تنظیم سمعک در کودکان دچار کم شنوایی، باید تقویت بیشتری در مقایسه با بزرگسالان کم شنوا در نظر گرفته شود. این در راستای نتایج تحقیقاتی است که نشان میدهد کودکان کم سن وسال برای دست یافتن به حداکثر میزان درک گفتار به سطوح حسی بالاتری نسبت به بزرگسالان نیاز دارند. البته نیاز به تقویت بیشتر در کودکان در مورد صداهای با شدت های مختلف متفاوت است. در مورد صداهای با شدت بالا (مانند صدای گروهی از کودکان که در سطح شدت 80 دسی بل مشغول بازی هستند) به نظر بعید می رسد که کودکان از تقویت بیشتر سودمند شوند (به دلیل محدودیت سمعک و تأثیرات کم شنوایی).

در مورد صداهای با شدت متوسط ( مانند صدای شخصی که با شدت 65 دسی بل صحبت می کند) شواهد نشان می دهد کودکان در مقایسه با بزرگسالان، تقویت بیشتری را می پسندند زیرا باعث کاهش تلاش شنیداری آنها می گردد. در مورد صداهای با شدت پایین( مانند شخصی که به آرامی یا از دور با سطح شدتی 50 دسی بل یا کمتر صحبت می کند)، بدون شک کودکان در مقایسه با بزرگسالان کمتر می توانند استفاده کاملی از سیگنال های گفتاری با سطح شدت پایین داشته باشند. بنابراین احتمالا میزان تقویت مطلوب برای صداهای ضعیف در کودکان  باید بیشتر از بزرگسالان باشد.

مقاله مرتبط : کدام برند سمعک مناسب است ؟

تجویز سمعک مجهز به میکروفون جهت دار پیشرفته: برای نوزادان و کودکان کم سن وسال، بهتر است سمعک مجهز به میکروفون های جهت دار پیشرفته تجویز گردد یعنی میکروفون های جهت داری که می توانند تغییر وضعیت دهند. ولی سمعک هایی که میکروفون آنها به صورت دائمی جهت دار است همانطور که برای بزرگسالان مقبول نیستند برای نوزادان و کودکان کم سن و سال نیز مناسب نیستند زیرا این سمعک ها باعث افزایش میزان دریافت نویز باد و کاهش حساسیت میکروفون به صدایی که از پشت سر یا طرفین می آید می شود. میکروفون های جهت دار پیشرفته که در سمعک های مدرن وجود دارند به میزان بارزی باعث بهبودی دریافت سیگنال در مکان های شلوغ می شوند و این چیزی است که کودکان بسیار به آن نیاز دارند.

 

بارگذاری...

 

دریافت مشاوره رایگان شنوایی سنجی